Bierweek 17-52: Session
Session Ale / Session IPA / Session Stout / Session Weizen
Deze week gaat het over Session. Session in de bierwereld betekend een lichte variant van een bekende stijl. Hierbij wordt uitgegaan van een bier met meer dan 5% alcohol dat wordt gemaakt met slechts 2.0 - 4.9% alcohol. Hierbij worden de originele smaakkenmerken in acht genomen maar wordt het bier goed drinkbaar.
Een Session IPA is het meest bekend, waar een normale IPA rond de 6.5% alcohol heeft, zal een Session IPA een percentage van 2.5 - 4.5% krijgen. Hierbij worden de karakteristieken van de IPA (bitter, hoppig, geen nadruk op mout, en niet zoet) overgenomen, maar wordt de moutstort lager. Vaak wordt in een Session bier haver toegevoegd omdat dit zorgt voor een vollere smaak en het bier niet te waterig overkomt. Een Session drinker moet ook weten wat hij verwacht, je kunt immers geen vol en zwaar bier verwachten bij het drinken van zo'n laag alcoholpercentage.
De Session bieren zijn rond 2006 ontstaan, het jaar waarin extremen de overtoom namen, tevens liep er de strijd tussen de brouwerijen om het sterkste bier te maken. De term Imperial kreeg meer draagkracht en stijlen kwamen elkaar steeds vaker tegen. Op dat moment startte Will Shelton zijn brouwerij High & Mighty Beer Company, met als doel alleen laag-alcoholhoudende bieren te maken om zijn middelvinger op te steken naar de huidige biertrends. Zijn bier heette 'Beer of the Gods'.
Naast de Session IPA begon kwam er 1 jaar later ook een Session Ale. Bij een Session Ale ligt de nadruk nog steeds op kookhop en dryhop maar wordt er ook met andere moutsoorten dan alleen gerst gewerkt en vaak wordt er een funky smaak/geur aan toegevoegd. De Session Ale werd opgevolgd door de Session Stout (vergelijkbaar met een Schwarzbier), waarin de caramel- en chocoladesmaken duidelijk naar voorkomen, maar de zoetigheid minder is. Het bier is niet mondplakkend en een Guinness komt in de buurt bij de smaak van een Session Stout. Als laatste is er dan nog de Session Weizen, Een bier waarbij minimaal 50% tarwe is gestort en de nadruk op banaan en kruidnagel ligt (afkomstig van de gist).
Het maken van een Session is niet persé goedkoper of makkelijker, sterker nog, het kan duurder zijn en vooral lastiger. De gist die gebruikt wordt voor een IPA (bijvoorbeeld: US-05), kan te heftig je mengsel met een lage sg-waarde gaan vergisten, of gaat door tot er geen suiker meer achterblijft. Gist moet aangepast worden, en is schaars om een Session te maken. Ook de toevoeging van hop (vooral dryhop) is vaak meer dan bij een normale IPA, omdat hop eigenlijk het enige is dat de Session IPA zijn smaak geeft wordt er veel toegevoegd.
Al met al is het maken van Session bieren een kunst die veel brouwers nog moeten ontdekken, het verbreden van het smaakpallet, het als proever na 4 bieren nog steeds kunnen onderscheiden van smaken en het kunnen pakken van een tweede bier voor het autorijden zijn voordelen die een Session bieden.
Een aantal voorbeelden van een Session IPA zijn:
- High & Mighty Beer Co. - Beer of the Gods (US)
- Ramses Bier - Koekoek (NL)
- Stone Brewing - Stone Go To IPA (US)
- Yeastie Boys - Bigmouth (NZ)
Een aantal voorbeelden van een Session Ale zijn:
- Brouwerij Het Uiltje / North Brewing - Sanguinello Mandarin + Blood Orange Session Ale (NL/UK)
- Brouwerij Frontaal - Tankard American Session Ale (NL)
Een voorbeeld van een Session Stout is:
- Block Three Brewing Co. - Frankenstout Session Stout (CA)
Een voorbeeld van een Session Weizen is:
- La Succursale - Session Weizen (CA)