Trappistenbier
Trappisten of Cisterciënzers zijn leden van een kloosterorde. Trappistenbier is geen type bier maar een 'keurmerk'.
De leden van deze orde kunnen er voor kiezen om binnen de kloostermuren bier te brouwen, dit wordt dan Trappistenbier genoemd. Om te voldoen aan de regels van een "Authentic Trappist Product" moet:
- het product binnen of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd
- het product door of onder toezicht van 1 van de monniken worden geproduceerd
- de opbrengsten gaan naar levensonderhoud van de monniken, onderhoud van het klooster en goede doelen
Naast trappistenbier is er ook nog zoiets als abdijbier.
De huidige trappistenbiermerken zijn:
België:
- Sint-Benedictusabdij (Achelse Kluis) - Achel
- Abdij Notre-Dame de Scourmont - Chimay
- Abdij van Orval - Orval
- Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy - Rochefort
- Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart - Westmalle
- Sint-Sixtusabdij - Westvleteren
Nederland:
- Abdij Koningshoeven - La Trappe
- Abdij Maria Toevlucht - Zundert (2013)
Oostenrijk
- Stift Engelszell - Engelszell (2012)
Verenigde Staten:
- Saint Joseph's Abbey - Spencer (2013)
Italië:
- Abbazia Tre Fontana - Tre Fontana (2015)
Engeland:
- Mount St Bernard Abbey - Tynt Meadow (2018)
Frankrijk:
- Abbaye du Mont des Cats - Mont des Cats (Geen ATP!) (2011)
Spanje:
- Monasterio de San Pedro de Cardeña - Monasterio de San Pedro de Cardeña (Geen ATP!) (2016)