Bierweek 17-51: Christmas Ale

Kevin van Hoorn

Christmas Ale / Winter Ale / Winter Seasonal Beer / Kerstbier / Pumpkin Spice Beer / Pumpkin/Squash Beer

Vanwege de aankomende feestdagen, is het bier voor deze week de Christmas Ale of Winter Ale. Omdat het geen officieel erkend bier is, wordt de Pumpkin Spice Beer ook meegenomen deze week, een bier dat rond dezelfde periode verkrijgbaar is en gedronken wordt.

Een Christmas Ale (of kerstbier) is een bier dat bedoeld is om te drinken tijdens koud weer en tijdens de kerstperiode en mag toevoegingen bevatten die met de periode te maken hebben, denk hierbij aan bijvoorbeeld Kerstkoekjes, Christmas Pudding, evergreen bomen en gember-/peperkoek. Over het algemeen is een winterbier donker van kleur en hoog in alcohol. De smaak varieert erg en is naar eigen invulling aan te vullen. Vaak worden naast de moutsmaken ook extra vergistbare ingrediënten toegevoegd, zoals: honing, ahornsirop en melasse. De hopsmaak blijft afwezig, licht aanwezig of aanwezig als pittigheid. Een fruitig karakter kan aanwezig zijn, vaak door middel van gedroogde citrusschillen of gedroogd fruit in de vorm van een rozijn of pruim. Deze toevoegingen zijn optioneel maar worden toegestaan in het smaakprofiel.

De kleur van een kerstbier verschild van amber tot donkerbruin, waarbij de donkere versies het vaakst voorkomen. Een kerstbier is helder of licht troebel door toegevoegde kruiden, de smaak moet gebalanceerd en één geheel zijn. Een brouwer krijgt bij een kerstbier veel vrijheid en de smaak die je kan verwachten bij de aankoop van een flesje kan dan ook totaal anders zijn dan een andere fles. Mout-achtige smaken blijven wel gemeenschappelijk, de caramel, toast, noot-achtige of chocolade-achtige smaken. De Amerikaanse en Belgische varianten zitten vol met al deze kruiden, maar de Engelse en Duitse brouwers voegen nagenoeg geen kruiden toe. De meeste kerstbieren zijn Ales (bovengistend), maar soms bestaan er strong lager-varianten (ondergistend). Andere kruiden die veel gebruikt worden zijn: kaneel, kruidnagel en gember. Het alcoholpercentage loopt ver uiteen maar is meestal boven de 6%.

Pumpkin Spice Beer

Een Pumpkin Spice Beer (of pompoen-kruidenbier) is een winter bier gebaseerd op een bestaande stijl aangevuld met sierpompoenen (Cucurbita Pepo) of winterpompoenen (winter squash). Deze pompoenen worden tijdens het maischen, tijdens het koken of tijdens 1 van de vergistingsstappen toegevoegd. De intensiteit van de smaken variëren van subtiel tot intens. Naast deze pompoenen worden vaak nog andere kruiden toegevoegd om het bier in balans te krijgen, deze kruiden zijn weer kaneel, piment, kruidnagel en nootmuskaat. Ook bij deze bieren verschilt het alcoholpercentage enorm, van 2.5 - 12.0%. De bitterheid is in ieder geval nauwelijks aanwezig. Steeds meer variaties van de toevoeging van pompoenen aan het bier komen voorbij, denk bijvoorbeeld aan het conserveren/tappen uit een uitgeholde pompoen of het tappen door een glazen cilinder met stukken pompoen (zoals Brouwerij Ramses wel eens doet op festivals).

Pumpkin/Squash Beer

Een Pumpkin/Squash beer (of pompoenbier) is een winter bier gebaseerd op een bestaande stijl, aangevuld met dezelfde pompoenen als hierboven, maar mag geen kruiden bevatten. Wel mogen de smaken die bij de stijl horen worden toegevoegd, zoals rook, fruit, zuur enz. Als basis voor allebei van deze bieren kun je bijvoorbeeld een Saison of een pils pakken, kijk eens op onderstaande website voor voorbeelden.

The Quest for the Perfect Pumpkin Beer

Een aantal voorbeelden van een Christmas Ale zijn: