Bierweek 17-5: Imperial Stout

Kevin van Hoorn

Imperial Stout / Russian Imperial Stout / RIS / IRS

Omdat het nog winter is de stijl van deze week ook een zwaar en donker bier. Dit type heet (Russian) Imperial Stout of afgekort 'RIS'. Een RIS is een type bier dat heel donker tot zwart van kleur moet zijn. De zwarte kleur is afkomstig van donkere mouten, mouten worden donkerder omdat ze langer gebrand worden tijdens het mouten. De kleur van mout wordt, net als bier zelf, aangegeven in EBC. De donkere mout kan echter nooit de basis zijn voor het bier, deze mouten mogen meestal tot maximaal 5 of 10% worden toegevoegd samen met andere mouten.

De geur van een RIS is allereerst de zware gebrandheid van de mout, daarnaast kan men ook fruit en rozijnen ruiken. Bij een goede neus kun je ook chocolade of drop ruiken. Dit biertype heeft veel kenmerkende smaken zoals bittere chocolade, cacao, caramel, koffie, drop, salmiak en soms een licht zuurtje, dat absoluut niet mag overheersen. Omdat het toegestaan is wat meer hop te gebruiken kan bitterheid geroken en geproefd worden, maar dit is niet de focus bij een RIS. De focus moet liggen op de complexe body van verschillende mouten.

Een Imperial Stout is niet het enige type stout dat er bestaat. Er zijn ook nog de volgende stijlen:

Al deze stijlen zijn afkomstig van het type Porter, die tegenwoordig uit de English Porter en Baltic Porter bestaat. Hierbij geeft Baltic aan dat het uit het gebied rond de Baltische Zee komt, ook is een Baltic Porter vaker ondergistend (zie: vergisten) dan de English Porter.

Een aantal voorbeelden van een Imperial Stout zijn: