Bierweek 17-47: Brut
Brut / Brutbier / Champagnebier / Bière Méthode traditionnelle / Bière de Brut
Het bier voor deze week is een Brut of 'champagnebier'. Een Brut is meer een brouwmethode/gistmethode dan een type, want vaak wordt als basis toch ongeveer hetzelfde bier gebruikt. Een Brut heeft 9 tot 14% alcohol, is afkomstig uit België en is vaak droog (zoals champagne).
De oorsprong van dit bier ligt in de provincie Flandre-Orientale (Nederlands: Oost-Vlaanderen), specifiek rondom de gemeente Buggenhout, vaak omschreven als de driehoek Brussel-Antwerpen-Gent. Het begin van het bouwproces is hetzelfde als een bier, het wordt namelijk gebrouwen met gerst en met simpele gist op lagere temperaturen vergist. Na deze fermentatie gaat het bier naar Frankrijk waar het wordt gebotteld met de klassieke Champagnetechniek. Het is een soort lagerproces met champagnegist, de grote flessen gaan met de kurk naar beneden in grote Gyropalleten (automatisch aangestuurde pupitres), zie de afbeelding hieronder.
Het bier is zoet en fruitig en wordt vaak gedronken als aperitief of digestief of wordt verwerkt in desserts. Aroma's van appel, peer, banaan, munt, tijm, citroen, gember hop, peper en kruidnagel kunnen herkent worden in dit bier, ook bevat de smaak complexe esters en witte wijn karakteristieken. Hop is nauwelijks waarneembaar, dit komt mede door het lange liggen. Het bier wordt als fris ervaren omdat het een hoog koolzuurhalte en een lage pH-waarde heeft. Het bier is hoog in alcohol maar heeft geen zware body zoals bijvoorbeeld een barley wine, het is een champagne met een basis van bier (gerst) in plaats van druiven.
Een Brut hoort koel en donker bewaard te blijven, voor het proeven moet het 6 tot 12 uur in de koelkast staan en het is raadzaam om de fles daarna in een emmer ijs te plaatsen. De ideale drinktemperatuur van dit bier is namelijk 2 tot 4 ° C, wat extreem koud is voor bier omdat de meeste bieren van hoge gisting vaak tussen de 6 en 10 ° C gedronken worden. Voor de Brut-bieren worden vaak gekoelde champagneglazen gebruikt om het bier op ideale temperatuur te houden.
De Méthode traditionnelle is een methode die gebruikt wordt om mousserende wijnen te maken. Deze methode zorgt ervoor dat de gisting in de fles plaatsvind, hierdoor wordt deze mousserend. Bij een champagne wordt dan na de gisting, rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist toegevoegd (liqueur de tirage). Wat er precies bij een Brut bier wordt toegevoegd wordt geheim gehouden. Bij de tweede vergisting in de fles kan de druk in de fles oplopen tot 5 à 6 bar. Het bier wordt dan voor 60 dagen in de kelder bewaard en regelmatig gedraaid. De laatste stap is het bezinksel (dat in de hals zit) verwijderen, dit wordt gedaan door de hals te bevriezen, de kurk te verwijderen en het bezinksel eruit te laten. Dit noemt men dégorgement. De flessen voor een Brut bier zijn extra druk, zodat ze niet kapot springen door de hoge druk van de koolzuur.
Een aantal voorbeelden van een Brut zijn:
- Brouwerij Bosteels - DeuS (Brut des Flandres) (BE)
- Brouwerij Malheur - Malheur Bière Brut (Brut Reserve) (BE)
- Mikkeller - Nelson Sauvignon / Sauvin Brut (Denemarken)
- 100 Watt Stadsbrouwerij Eindhoven - Sortie Sublime (NL)