Bierweek 17-36: Scotch Ale

Kevin van Hoorn

Scotch Ale / Scottish Ale / Wee Heavey

Deze week drinken we een Schots biertype, de Scotch Ale. Een Scotch Ale is een Ale die zich kenmerkt door de verschillende kruiden die toegevoegd kunnen worden, vooral tijdens het koken. Schotse bieren worden al gebrouwen sinds de 6e eeuw en de ontwikkeling hiervan liep parallel aan de rest van Europa. Het bier zelf moest zichzelf onderscheiden zoals Schotland zich profileert: ongerept landschap en forse bewoners. Dit is terug te vinden omdat de bieren vaak zware en hoog-alcoholische bieren zijn. De bieren werden vaak gebrouwen in kloosters en zijn laag in hopgehalte.

De kleur van dit bier varieert van roodbruin tot donkerbruin (40 - 80 EBC). De basissmaak van een Scotch Ale (of Wee Heavy) heeft een zoetige, karamelachtige geur en smaak. Het is een volmoutig bier die een sterke moutsmaak met zich meebrengt, dit wordt ook wel 'complexe body' genoemd. De suikers in de mout zorgen voor een plakkende en alcoholische smaak. De smaken en geuren zijn te vergelijken met dat van een Barley Wine, maar dan lichter. De kruiden die een Scotch Ale afmaken variƫren, zo kun je gagel, zoethout, jeneverbes, gember, kruisbes, paardenbloom-wortels, drop of pepers toevoegen. Het bier hoort geen rookachtig karakter te hebben, steeds meer Scotch Ales krijgen een rookachtig of turfachtige smaak door het gebruik van houtgerookte of turfgerookte mout te gebruiken. Dit mag in lichte mate aanwezig zijn. Bij zwaardere toevoegingen van rookmout past het bier niet meer binnen deze stijl en moet het onder een ander type gecategoriseerd worden. Een lichte nootachtige smaak kan ook nog waargenomen worden.

Een Scotch Ale heeft een groot bereik in toegestaan alcoholpercentage, dit loopt van 6,0 tot 8,6% en heeft een lichte hopsmaak (25 - 50 EBU). De reden dat een Scotch Ale weinig hop heeft is omdat in vroegere tijden het onmogelijk was om hop in Schotland te groeien, het importeren was te duur en dit zorgde voor het traditionele profiel uit vorige eeuwen. Er was namelijk een tijd toen hop vele malen zwaarder belast werd dan mout, dit was tegenovergesteld in Engeland. Dit is ook de reden dat Engelse bieren vaak licht zijn in alcohol en zwaarder in hop. De Schotten gebruikten vooral hop uit Kent, Engeland en voegden alleen een hoeveelheid toe die nodig was om hun bier te balanceren.

De gist voor dit bier is vaak de 'Scotch Ale Yeast' en lijkt erg op de 'German Ale Yeast'. Scotch Ales kregen vaak een naam als 90 en 120 shilling, dit ging uit van de begin dichtheid van het bier, die respectievelijk 1.070 en 1.130 waren, het alcoholpercentage liep van 6 tot 9%. De Shilling refereert historisch naar de prijs voor een vat bier. Voor lichtere bieren werd de term Scottish Ale gebruikt, deze kregen de 80 shilling of 60 shilling benaming.

Een aantal voorbeelden van een Scotch Ale zijn: