Bierweek 17-32: Imperial India Pale Ale

Kevin van Hoorn

Imperial India Pale Ale / Double India Pale Ale / Extra India Pale Ale / IIPA / DIPA / EIPA

Hopelijk heeft iedereen op 3 augustus een IPA kunnen drinken, want er is nog veel meer te weten over IPA's. De focus voor deze week ligt op de Imperial (of Double) India Pale Ale. Een Double IPA is vaak zwaarder in alcohol en nog hoppiger en meer bitter. Waar een normale IPA een bitterheid heeft van 35 tot 70 EBU, stijgt een IIPA door naar 100 EBU. Ook het alcoholpercentage blijft niet onder de 7,5% maar mag tot 11,5% lopen, dit is een zwaar bier en kan net zo zwaar zijn als een Barley Wine, echter bitterder en niet moutig/zoet.

Een IIPA is ontstaan in Amerika en bedacht door microbrouwerijen om de grens op te zoeken met sterke bieren. De kleur van het bier verschilt niet veel van een normale IPA en is geel tot licht amber, de moutsmaken zijn neutraal maar het kan zijn dat een lichte karamelsmaak waarneembaar is, deze mogen absoluut niet overheersen of het bier zal richting een Barley Wine gaan. Een IPA wordt vaak benoemd als fruitig, ook niet-kenners vinden dit omdat ze de geur hoppig nog niet kennen. Deze fruitige geuren en smaken komen van de hop, zo zijn herkenbare geuren en smaken:

Probeer de volgende keer bij het ruiken aan een IPA of IIPA maar eens te achterhalen of je de hop (voornamelijk dryhop) eruit kunt halen.

Om de geschiedenis van de IPA in te duiken gaan we terug naar het jaar 1780. Een Londonse brouwer genaamd Hodgson, deze man voegde extra hop toe om bieren te kunnen conserveren, een hele andere reden dan dat het nu gebruikt word. Bier was niet lang houdbaar omdat het veel zuurstof en bacteriën kreeg, de zuurstof kwam erbij door het afvullen of de kieren in een biervat. Vroeger heette zwaar gehopt bier 'October Ale'. Alle leuke verhalen over bier dat naar India verscheept werd of er vandaan kwam zijn vooral marketing technieken. Wat misschien wel een waarheid kan wezen is dat het iets te maken heeft met de 'British East India Company' dat een handelsbedrijf was voor producten uit India. Tot aan 2000 was een IPA eigenlijk nog steeds vrijwel onbekend. Wanneer je 10 jaar geleden een IPA had besteld, zal menig barman je raar aangekeken hebben, IPA is 1 van de snelst in populariteit stijgende biertypes.

Een ander misverstand dat vaak geschied is dat bitter en hoppig hetzelfde zou zijn, dit is alles behalve waar. De enige overeenkomst dat deze twee kenmerken hebben is dat het afkomstig is vanuit de hop. Een bitter bier hoeft niet hoppig te zijn en andersom, maar waar ligt dan de grens? Een hopbloemetje geeft bitterheid af, nadat men het minimaal 15 minuten kookt, de maximale bitterheid dat een hopje af kan geven wordt uitgedrukt in alfazuren, dit geeft bitterheid aan de smaak af (zoals Gin), maar gedryhopte hopbloemen (voornamelijk aromahop) geven geuren af, je ruikt de bloemigheid, dit noemt men hoppigheid.

Een aantal voorbeelden van een Imperial/Double IPA zijn: