Bierweek 17-3: Kuitbier
Kuit / Koyt / Kuyt
Deze week drinken we een Kuitbier. Een kuitbier wijkt af van de meeste bierstijlen omdat er als basisgraan haver gebruikt wordt (> 45%) in de moutstort. Naast haver wordt er ook nog tarwe (> 20%) en gerst toegevoegd. De gerst zal vooral pils- of pale-ale-mout zijn. Het alcoholpercentage zal tussen de 4,5% en 7% liggen en de nasmaak is vaak droog / bitter of tegen het moutige aan. Kuit is een Nederlands type bier en komt daarom vroeg aan bod dit jaar.
Omdat er zoveel haver gebruikt wordt wijkt de smaak af van wat bierdrinkers gewend zijn. De smaak moet hoppig en licht moutig zijn en het bier werkt goed als dorstlesser. Het dorstlessende effect komt door de lage hoeveelheid restsuikers die in het bier zitten, restsuikers zijn suikers die door de gist niet omgezet konden worden in alcohol. Dit is ook de reden dat het bier niet zoet zal overkomen. Men zal graan- of broodachtige geuren herkennen vanuit de haver. Een hint van munt kan soms ook worden herkend.
Let op: Kuitbier kan lastig te vinden zijn bij de lokale slijterijen omdat het een weinig gebrouwen type is. Begin op tijd met zoeken om er nog deze week 1 te drinken!
Een aantal voorbeelden van een Kuitbier zijn:
- Klavervier Koyt
- Ramses Bier Kuiter
- Oersoep Kuitbier
- Leidsch Kuitbier