Bierweek 17-22: Brown Ale

Kevin van Hoorn

Brown Ale / Nut Brown Ale / Mild Ale / Belgian Brown Ale / American Brown Ale / English Brown Ale / Imperial Brown Ale

Het bier voor deze week is de Brown Ale. Een Brown Ale is een biertype met een lange geschiedenis en is een tijd lang verdwenen geweest. Een Brown Ale staat bekend om het gebruik van bruine mout, een moutsoort dat schaars is en lang onvindbaar is geweest. In de 18e eeuw waren er in Engeland veel Brown Ales met een breed bereik aan alcoholpercentage en in 1800 stierf het bier omdat brouwers stopten met het gebruik van bruine mout. Brouwers stapten over op Pale mout in combinatie met geroosterde (zwarte) mouten. Rond 1920 schijnt het bier weer terug gekomen te zijn, maar is het anno 2017 nog steeds slecht verkrijgbaar.

Een Brown Ale krijgt zijn uitgesproken smaak door het gebruik van veel bruine mout. Bruine mout is 1 van de eerste typen donkere mouten, omdat roosteren vroeger nagenoeg onmogelijk was. Bruine mout geeft een typische smaak af, het zal het bier dus ook doen versterken met o.a. karamel, noten (dit type wordt ook wel Nut Brown Ale genoemd) en lichte koffiesmaak. Naarmate het bier verouderd (6 maanden) zal de zachtheid toenemen. Een Brown Ale, mits goed gebrouwen, heeft een heerlijke droge smaak en kan de hop naar voren laten springen. De kleur is donker koper tot bruin, de bitterheid hoort volgens het type licht aanwezig te zijn, maar kan sterker overkomen door de droogheid van het bier.

Een Brown Ale is in 3 types opgedeeld: Belgian, American en English, het verschil tussen deze bieren zit hem in het gebruik van de hoeveelheid mout en de hoeveelheid hop. Hierbij gaat de basis wel uit van een flink percentage bruine mout. Een English Brown Ale heeft een kleine hopgift en is laag in alcohol (zoals eigenlijk alle English en Irish Ales). De American Brown Ales hebben wat meer alcohol, en leggen hun focus of op moutigheid op bitterheid en zijn over het algemeen het droogst. Als laatste de Belgian Brown Ale, die is gewoon zoeter, zoals het gros van alle bieren uit Belgiƫ, Een dubbel en een Belgian Brown Ale liggen dan ook niet zover van elkaar vandaan.

Naast deze 3 zijtakkingen bestaat er ook nog de Imperial Brown Ale, en bij Imperial (net zoals bij een Imperial Stout of een Imperial I.P.A.) zijn er wat extremen toegepast, dit is vaak met hop, maar kan ook met mout gedaan worden.

Ik hoop dat er meer Brown Ales verkrijgbaar gaan worden, want dit verloren biertype mag absoluut nieuw leven ingeblazen worden. Vaak wordt er in moutige bieren met caramelmout gewerkt en krijg je het zoete (plakkerige) karakter, een bruine mout geeft droogheid en hierdoor kan een heel nieuw arsenaal aan smaken gecreƫerd worden met verschillende moutstappen (het maisschema).

Een aantal voorbeelden van een Brown Ale zijn: