Bierweek 17-20: Schwarzbier

Kevin van Hoorn

Schwarzbier / German Schwarzbier / German Black Lager / Black Beer

Deze week drinken we een Schwarzbier. Een schwarzbier is net als het bier van vorige week (Helles) een ondergistend Duits biertype. Een Schwarzbier is een biertype wat veel op een Porter lijkt, het heeft een lichtere gebrande smaak en minder alcohol en het is net iets zwaarder en donkerder dan een Alt. Schwarzbier is vooraal bekend van de deelstaten Thüringen en Sachsen in Oost-Duitsland. Het is een bier wat volmout gebrouwen moet worden en waar dus geen toegevoegde of restsuikers in voorkomen. Een Schwarzbier heeft net als de Alt een droge smaak met een lichte body.

Licht gekleurde bieren ontstonden pas een kleine eeuw geleden, hiervoor waren alle bieren veel donkerder. Tegenwoordig is het mogelijk door nieuwe Mout-technologiën te gebruiken, de mout een lichtere kleur te geven (gecontroleerd laten kiemen en branden). Het brouwen van donker bier is gedocumenteerd sinds 1543, door het verschijnen van lichte bieren zoals Dortmunder en Pils kwamen deze donkere bieren in de vergetelheid. Ze zijn nu gestrand als regionale specialiteiten zoals de Alt in Dusseldorf, Dunkles Lagerbier in Beieren en Schwarzbier in Thüringen en Sachsen.

Een Schwarzbier heeft een donker tot zeer donker bruine kleur, maar is nooit echt zwart. Omdat het in die tijd 1 van de donkerste bieren was werd het toch Schwarzbier genoemd en geen Dunkel. Het bier is heel helder en heeft een beige/lichtbruine schuimkraag. De geuren die men associeert met en Schwarzbier zijn de moutgeur van medium geroosterde mout, de hopgeur is matig. In de smaak herkent men een lichte chocoladetoets en een eventuele lichte hopsmaak. Fruit en zoetigheid zouden niet herkend mogen worden. Het koolzuurgehalte mag sterk aanwezig zijn in dit biertype.

Schwarzbier was een specialiteit in de DDR en bijna uitgestorven in de jaren 1990 - 2000. Omdat het bier viel tussen Bockbier, Lager en Alt was er minimaal behoefte meer aan. Dankzij de brouwerijen in Oost-Duitsland is het bier toch bestaan gebleven. Het marktaandeel van Schwarzbier is 1,6%, hetzelfde aantal als Kölsch, Alt heeft een aandeel van 1,2%. Er zijn momenteel 1.300 brouwerijen die nog Schwarzbier brouwen door heel Duistland heen.

Een aantal voorbeelden van een Schwarbier zijn: