Bierweek 17-18: Helles Weizenbock

Kevin van Hoorn

Weizenbock (hell) / Helles Weizenbock / Helles Weisse / German Wheat Bock Beer

Deze week drinken we een Weizenbock. Over het artikel van vorige week die over Hefeweizen ging is wat discussie ontstaan. Een Weizenbock komt in twee uitvoeringen, een Helles Weizenbock en een Weizen(doppel)bock. Een Helles Weizenbock is zoals de naam al doet vermoeden een licht gekleurd bier, een Weizen(doppel)bock is een donkerder bier. Bockbieren hebben over het algemeen een hoger stamwortgehalte dan een 'gewone' bieren. Het beslag is dikker omdat de verhouding water tot mout veel lager ligt. Een Helles Weizenbock wordt over het algemeen (net als Weizen(doppel)bock) met bitterhoppen in plaats van aromahoppen gebrouwen omdat de focus op de zoete en moutige smaken ligt.

Er bestaan bij de Helles Weizenbock ook uitzonderingen, die eigenlijk niet binnen de stijl horen, zo zijn er bijvoorbeeld zwaarder gehopte varianten, vaak Hopfen Weisse genoemd. Een normale Helles Weizenbock heeft 6,5 - 8,5% aan alcohol en is licht van kleur, namelijk 10 - 25 EBC. Deze kleur komt overeen met de normale Hefeweizen. De bitterheid ligt gebruikelijk op 8 - 16 EBC, dat nagenoeg overeenkomt met een gewone pils. Bij een Hopfen Weisse gaat de bitterheid door tot wel 40 EBC, op deze waarde begint een IPA al. Door de hoge dosering aan dryhopping komt er nog meer hoparoma naar boven. Een Helles Weizenbock heeft raakvlakken met de Maibock (week 14), echter dient een Weizenbock, net zoals de Hefeweizen, een minimale stort van 50% tarwe te hebben om het in Duitsland een 'Weizenbier' te noemen.

Helles Weizenbock heeft een aantal typische geuren en smaken, zo kan men fruit ruiken, en dan met name banaan (soms bubblegum) en kruidig (kruidnagel). Deze geuren worden veroorzaakt door de gist. Naast deze geuren komen er zoetige, fruitige en kruidige smaken naar voren, waarin (net als bij Hefeweizen) banaan en kruidnagel duidelijk aanwezig zijn. Een Weizenbock heeft meer body door gebruik van meer gram mout per liter. Niet alleen het alcoholpercentage ligt dus hoger dan bij de Hefeweizen, ook de dikte van het bier gaat hierdoor omhoog. Dit heeft er mee te maken dat er volgens het Duitse Reinheitsgebot geen suiker toegevoegd mag worden, slechts granen.

Ook bij een Helles Weizen is het belangrijk dat de gist mee uit de fles het bier in komt, zodat de troebelheid waarneembaar is. Een Weizenbock heeft vaak een plakkerig gevoel in de mond, door de zoetheid, en kenmerkt zich ook door het lage koolzuurgehalte. Door dit lage gehalte aan CO2 proeft met de body van het bier veel beter. Tip voor de brouwers: gebruik voor een typische Duitse stijl bier zoveel mogelijk Duitse hoppen, ga eens op zoek naar Hersbrucker, Magnum of Perle om het bier mee te brouwen.

Een aantal voorbeelden van een Helles Weizenbock zijn: