Bierweek 17-11: Irish Red Ale

Kevin van Hoorn

Irish Red Ale / Red Ale / Iers Rood / Irish-Style Red

In de week van St. Patrick's Day drinken we een bierstijl die zijn oorsprong in Ierland vindt, de Irish Red Ale. Deze stijl had door de grote bekendheid van porter, stout en lager weinig impact op de Ierse biercultuur. Hoewel dit biertype in Ierland niet heel populair was, zit de Amerikaanse bierwereld er vol mee. De Irish Red Ale kan vergeleken worden met de Spéciale Belge, maar is net iets droger, hoppiger en donkerder van kleur. De bekende rode kleur is afkomstig van geroosterde mout (geen zwarte mout of chocolademout), dit hoeft maar met een paar procent toegevoegd te worden. Ook de licht gekleurde caramelmout en Crystal mout vormen 5 tot 10% van de basis van de moutstort. Donkere en zwaar gebrande mouten worden geweken, hieronder valt ook Special-B (een donker Crystal mout), zou dit wel gedaan worden zou er teveel karamelsmaak in het bier komen. Klik hier voor een overzicht van veel voorkomende mouten.

Een Irish Red Ale heeft een amber tot koperige kleur, de basissmaak is bitter, zoetig tot soms licht zoutig. De zoutige smaak komt door de het harde/zoute water dat in die regio's in Ierland uit de kraan kwam. Tegenwoordig wordt middels waterbehandeling nog geprobeerd deze smaak opnieuw te creëren. Het bier heeft een alcoholpercentage dat gelijk is aan Pils, namelijk 4.0 - 5.2%, hierdoor voelt de body dun aan. Een Irish Red Ale kan zowel ondergistend als bovengistend gebrouwen worden, de ondergisters zijn het schoonst. Bovengisters kunnen nog licht diacetyl en fruitig overkomen in de neus. Associaties in geur en smaak met karamel, toffee of licht boterig kunnen gevonden worden. Er moet goed opgepast worden met de gistkeuze omdat verschillende Ierse of Engelse Ale gist buitensporig veel esters (fruitigheid) kunnen afgeven.

Als afsluiting nog een klein stukje geschiedenis: men vergeet vaak dat Stout niet het eerste biertype van Ierland was, ook was het niet het meest bekende type. In de boeken gaan de referenties naar een Stout maar terug tot einde 17e, begin 18e eeuw. Bier in Ierland is zeker ouder dan dit. In de 6e eeuw werd er al bier gebrouwen in Europa. De Keltische Ales die in Ierland in de Middeleeuwen gebrouwen werden hadden toen al een opmerkelijk robijnrode kleur.

Tip: vraag uw lokale Irish Pub (vrijdagavond) eens naar een andere Irish Red ale