Bierweek 17-10: Spéciale Belge

Kevin van Hoorn

Spéciale Belge / Speciale Belge Ale / Belgische Pale Ale / Belgian Pale Ale / Belgian Ale

Voor deze week staat de Spéciale Belge op de planning. Dit biertype is eigenlijk het pils van de Belgen, een bier wat bedacht is in België, gemaakt voor Belgen en nog vooral veel in België gedronken wordt. De twee bekendste bieren van dit type zijn De Koninck en Palm Spéciale. Een Spéciale Belge wordt genoemd als onderdeel van het immaterieel erfgoedbeleid bij UNESCO beschreven onder "Culture de la bière belge" ofwel "Belgische biercultuur". Andere typen bier die hier genoemd worden zijn Lambic en Oud-Bruin (zie: UNESCO.com).

Een Belgische Pale Ale wordt altijd volmout gebrouwen en heeft geen toegevoegde suikers. Ook worden geen kruiden of andere toevoegingen gedaan naast hop en gist. Men spreekt bij een type dat voldoet aan deze regels over het Reinheitsgebot. Het uitvergiste resultaat van een Speciale Belge hoort niet zoet te zijn, zoals bijvoorbeeld een Tripel of Dubbel, maar ook niet te droog. Het bier is bedacht als alternatief voor de gewone pils, men wilde graag een speciaalbier waar je toch van kon doordrinken (lees: met de auto gaan). De sterkte van het bier is vergelijkbaar met dat van pils, maar de smaak is rijker door de caramelmout en zachte aromahop. Het gist voegt uiteraard ook veel karakter toe aan het bier. In 1904 is het type ontstaan voor een wedstrijd georganiseerd door de Unie van de Belgische Brouwers zodat België de concurrentie aan kon gaan met importbieren uit Engeland, Duitsland en Tsjechië.

Het bier is amber tot licht koper van kleur en is helder. De geuren zijn caramel, biscuit, licht hoppig. Er kan een lichte peer/sinaasappel fruitigheid zijn door de gist. De smaak is moutig, bitterig en licht zoetig, lichte toast-, biscuit- of notensmaak kan herkend worden, de hopbitterheid is nauwelijks aanwezig. De nasmaak is redelijk droog tot licht zoetig en het koolzuurgehalte mag hoger zijn. Een Speciale Belge kan vergelijken worden met een Duitse Alt, maar is fruitiger en iets minder droog. De Britse vergelijking is de Porter, echter is een Porter donkerder van kleur en heeft dus een meer gebrande smaak. Een ander vergelijkbaar type is de Scotch Ale (zoals Orval).

Een aantal voorbeelden van een Spéciale Belge zijn: